Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Virtuella säkerhetsbilen spelade Hamilton i händerna – passerade Bottas och tog ny seger när Mercedes säkrade konstruktörstiteln

Från 2020
Uppdaterad 02.11.2020 06:54.
Hamilton kör på Imola.
Bildtext Lewis Hamilton vann på Imola.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi har sett det förut och på Imola upprepade sig historien. Lewis Hamilton fick ett gratis depåstopp i samband med att virtuella säkerhetsbilen kallades ut och kunde sedan köra mot en ohotad seger. Valtteri Bottas slutade tvåa medan Kimi Räikkönen knep poäng för andra gången i år.

Igen finländare har någonsin vunnit ett formel 1-lopp på italiensk mark, men i dag hade Valtteri Bottas ett gyllene läge i och med den starka kvalinsatsen.

Bottas gjorde också en bra start och rev snabbt upp en lucka till Max Verstappen och Lewis Hamilton. Verstappen som startade från tredje ruta lyckades ta sig förbi Hamilton i starten.

Programmet är inte längre tillgängligt

Bottas styrde också loppet i början men då det började dra ihop sig till depåstopp försökte sig Verstappen på en undercut. Holländaren gick in och bytte däck på det 19:e varvet, och Bottas svarade med ett depåstopp ett varv senare.

Hamilton fick gratis depåstopp

Lewis Hamilton valde motsatt taktik. Han stannade ute och dunkade in flera snabba varv och hoppades samtidigt på att ett depåfönster skulle öppnas i fall någon förare avbröt.

Och det var precis vad som hände. Esteban Ocons bil sade upp kontraktet på det 31:a varvet och tävlingsledningen valde att sätta in den virtuella säkerhetsbilen. Det spelade Hamilton i händerna och britten fick ett gratis depåstopp.

Lamporna som signalerade för den virtuella säkerhetsbilen slocknade sedan i samma sekund som Hamilton körde ut ur depån. När Hamilton sedan tog över ledningen var hans seger aldrig hotad.

– Det var ett utmanande lopp och jag är överväldigad. Jag är tacksam över att får vara en del av det här, säger Hamilton efter segern.

Problem med golvet för Bottas

Valtteri Bottas råkade ut för skador på golvet under tävlingen och hade stora problem när han sattes under press av Max Verstappen. Då 20 varv återstod lyckades också Verstappen passera Bottas, men holländaren fick punktering på det 51:a varvet och avbröt.

Bottas tog över andraplatsen i tävlingen och Mercedes knep en ny dubbelseger. Samtidigt säkrade man också konstruktörstiteln för sjunde året på raken.

– Starten var bra men problemen med golvet påverkade mycket i dag. På andra varvet körde jag på något skräp och bilen blev svår att köra, säger Bottas.

Bakom de båda Mercedesförarna knep Daniel Ricciardo tredjeplatsen. Det var hans andra pallplacering den här säsongen.

– Det var en bisarr tävling och jag trodde att fjärdeplatsen var det bästa vi kunde nå. Jag vet inte vad som hände med Max men det är kul att få kliva upp på pallen igen, säger Ricciardo.

Kimi Räikkönen hade ett tufft utgångsläge efter sitt svaga kval men veteranen gjorde ett starkt lopp. Räikkönen firade sitt nya kontrakt med att knipa två poäng då han körde i mål som nia. Samtidigt tangerade han sitt bästa resultat i år. Stallkamraten Antonio Giovinazzi slutade på tionde plats.

– Vi är inte där vi vill vara men poäng för båda bilarna är bättre än inget, säger Räikkönen efter tävlingen.

Resultat:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.28.32,430
2. Valtteri Bottas, Mercedes +5,783
3. Daniel Ricciardo, Renault +14,320
4. Daniil Kvjat, Alpha Tauri +15,141
5. Charles Leclerc, Ferrari +19,111
6. Sergio Perez, Racing Point +19,652
7. Carlos Sainz, McLaren +20,230
8. Lando Norris, McLaren +21,131
9. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +22,224
10. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo +26,398
11. Nicholas Latifi, Williams
12. Sebastian Vettel, Ferrari
13. Lance Stroll, Racing Point
14. Romain Grosjean, Haas
15. Alexander Albon, Red Bull

George Russell, Max Verstappen, Kevin Magnussen, Esteban Ocon och Pierre Gasly avbröt.

Diskussion om artikeln