TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

PREMIUM Med varje generation S-klass har vi fått se ny banbrytande teknik och en av bilvärldens mest påkostade bilar. Klarar nya S-klass av att följa i förfädernas massiva fotspår?
Annons

Bilarna i detta test:

• Audi A8 L 60 TFSI eQuattro – laddhybrid, 340 + 160 hk, 1 180 700 kr, bonus 12 162 kr
• Mercedes S 400d 4Matic Lång – diesel, 330 hk, 1 216 000 kr, bonus: 0
• Porsche Panamera 4S E-hybrid Sport Turismo – laddhybrid, 440 x 136 hk, 1 380 000 kr, bonus 15 732 kr


När en ny generation S-klass anländer är inte den första frågan hur bra den är, alla vet att den är fantastisk. Istället är det all teknik som lockar.

S-klass var först med krockzoner, adaptiv farthållare med stopp and go-funktion, elektronisk stabilitetskontroll, elektrisk ABS och har hjälpt till att skynda på utvecklingen på många andra områden. Har Mercedes S-klass W/V223 någon teknisk nyhet som kommer anses väsentlig på alla bilar om tio år? Och hur förträfflig är egentligen Stuttgarts senaste toppmodell?

Audi A8 av fjärde generationen såg dagens ljus 2017. Året därpå kom den långa varianten A8 L och samma år vann den pris som 2018 års mest innovativa modell. Bilen har som första Audi någonsin fått fjädring som ackompanjeras av artificiell intelligens och som likt Mercedes Active Body Control läser av vägen framför och anpassar bilen efter förhållandena.

Är man på väg att bli påkörd lyfter fjädringen upp den sida som ligger i farozonen för att skydda passagerarna. Coola grejer men den där utmärkelsen har ett par år på nacken, klarar Audin av att hänga med en sprillans S-klass?

Om inte statsministerns tyska vrålåk rår på Mercedes kanske vår tredje tysk kan göra det? Porsche Panamera är testets enstöring. I vilket annat sammanhang som helst är den en utomordentlig lyxbil men mot dagens konkurrenter på över 5,2 meter vardera uppfattas den i annan dager. Men låt inte det lura dig. Sportbilskombin hänger på lyxbilarna även i komfortronden. Mercedes tycker nog att den gjorde det lite väl bra ifrån sig.

Mer kompetenta milslukare är snudd på omöjligt att hitta. Få bilar kan trolla bort dig från verkligheten likt dessa. Vilken handlare borde du ringa när det är dags att välja hushållets nästa bil? 

AUDI A8 L 60 TFSI E QUATTRO

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Vår testbil med långt axelavstånd kostar 50 000 kronor mer än den vanliga ”korta” versionen. För de pengarna får man 130 millimeter extra.

Den nuvarande fjärde generationen av Audi A8, med internkod D5, lanserades för drygt tre år sedan. Det betyder att den snart är halvvägs genom sin livscykel och väntar på en uppfräschning om cirka ett års tid. Hur kommer det sig då att en ”gammal” modell kan besegra helt nya Mercedes S-klass, vad har Audi gjort rätt?

TEKNIKEN A8:ans laddbara drivlina gör jobbet bra och smidigt, men den är inte längre toppmodern. Den består av en treliters V6 bensinturbo och en elmotor som sitter före den konventionella automatlådan. Bilen är därför alltid fyrhjulsdriven, oavsett kraftkälla. Så långt är allt väl.

Batteriet är emellertid bara på 14,1 kWh (varav 11,3 går att använda till körning), som i den här stora bilen  endast räcker till 33,5 kilometers elektrisk körning i vårt test. Till och med Porschen går längre på el, för att inte tala om laddhybridversionen av S-klass som ska klara uppåt tio mil när den strax lanseras.

Audin revanscherar sig dock tack vare flera smarta lösningar. Modellen har en maximal laddeffekt på hyggliga 7,4 kW som gör att man kan fylla batteriet på drygt två och en halv timme; A8 är utrustad med en energieffektiv värmepump som tar till vara på överskottsvärme från högspänningskomponenterna och den gör att man slipper tända bensinmotorn för att värma kupén; via mobilappen kan man starta klimatanläggningen, defroster på bak- och framrutan, samt aktivera ratt- och stolsvärme i förväg; bilen använder elmotorn för att bromsa upp till 0,3 G och återvinner på så sätt samtidigt energi med som mest 80 kW.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

”Allt samspelar med ett harmoniskt lugn som den gemensamma nämnaren.”

ATT KÖRA Tekniken jobbar dessutom adaptivt. Bilen känner av om den närmar sig framförvarande fordon eller om den är på väg mot en korsning och kan anpassa bromskraften därefter. Vid vardagskörning räcker det ofta att bara släppa gaspedalen för att A8 ska sakta in lagom mycket. Det är smart.

Körupplevelsen är i övrigt generellt mjukt filtrerad och ojäktad med omvärldens omständigheter på behörigt avstånd. Styrningen är linjärt loj i utväxlingen och levererar ganska lite vägkontakt; pedalkänslan i både gas och broms är varsamt vag men med bra doserbarhet; drivlinan är stark och responsen god, men den känns aldrig hetsig eller ojämn; chassit jobbar med långsamt följsamma och lätt böljande rörelser. Allt samspelar med ett harmoniskt lugn som den gemensamma nämnaren, vilket aldrig infinner sig på ett lika positivt sätt i Mercan.

Audin är långt ifrån spännande eller engagerande bakom ratten. Intrycket är istället ett av lyx och stilla värdighet – precis som det ska vara i en bil av det här slaget. Ingenjörerna har fått till en väldigt fin och trivsam kalibrering. Flera testförare noterar dessutom att man som bieffekt lätt börjar köra A8 med den avstressade, chaufförsmässiga pondus som den uppmuntrar till – ett plus för baksätespassagerarna.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
19-tumshjul är standard, men testbilen är utrustad med 20-tummare.

Bilen gör emellertid inte bort sig på kurviga vägar. Den stramar upp chassi och motorrespons när man skiftar till det sportigaste läget Dynamic. Känslan är att den krymper en aning. A8 är konsekvent och förutsägbart lättkontollerad på halt vinterväglag. Men den trivs klart bäst med att lunka fram i lugnt majestät på större, raka vägar.

ATT ÅKA Fram sitter testlaget enastående bra i de nästan oändligt inställbara, stora och mysigt omfamnande fåtöljerna. Här är det definitvt fördel Audi. I S-klass är det svårare att hitta en bra körställning och stolarna övertygar inte helt.

Fjädringskomforten lirar också i en egen division. A8 är fluffigt mjuk med lugna rörelser. Den är bäst i gänget på att filtrera bort små ojämnheter och sväljer stora gupp med följsam kontroll. Mercan går jämförelsevis hårt över ojämheter och skarvar i låg fart.

De områden där S-klass har ett litet övertag är baksätet och ljudkomforten. Vi upplever att dynan bak i Audi är en aning kort och hade önskat att den gick att förlänga i framkant som på framstolarna. Benutrymmet är emellertid riktigt generöst och även marginellt bättre än i Mercan.

På högerplats bak jämnar striden ut sig. Ryggen på främre passagerarstolen har en utfällbar pall som ger utmärkt stöd. Om man är av mindre mellanformat kan man då till och med sitta med raklånga ben. Som grädde på moset kan man dessutom trycka in fötterna i ryggstödet och få fotmassage.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Under armstöden i dörrsidorna finns dolda förvaringsfack. Smart lösning!

Ljudnivån i bilen är behagligt tyst, men våra öron säger att man hör en aning mer däck- och vägljud i Audin jämfört med i Mercan.

FÖRNUFT Strunta i hemmastereon och välj istället till det löjligt dyra ljudsystemet från Bang & Olufsen med 3D-ljud för 81 500 kronor. A8 blir då en konsertsal på hjul. Vägljudet försvinner också. Fullständigt.

BILENS SJÄL Audin är inte lika prålig som Mercan. Den imponerar istället med väl fungerande teknik, enastående komfort och ett värdigt, pulssänkande harmoniskt lugn – som vi förväntar oss att en stor lyxsedan ska vara.

John Eriksson


MERCEDES S 400 d 4MATIC Lång

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Lång bil och svepande linjer funkar bra. S-klass ser elegant ut, åtminstone från sidan. De infällbara handtagen strulade flera gånger under testet.

Vad är det som har hänt? När man tänker på Mercedes S-klass föreställer man sig en bil som ligger i framkant på alla plan och där varje beståndsdel är uttänkt i minsta detalj. Det stämmer in på tidigare generationer men gäller det även i den senaste sonderklassen?

TEKNIKEN I S-klass råder det ett sådant överflöd av funktioner att man närmast blir svimfärdig. Intressantast är att S-klass under andra halvan av 2021 är tänkt att klara av självkörning nivå tre. Det innebär att föraren i vissa situationer inte ska behöva övervaka fordonets framfart, dock kommer lagar och regler att sätta käppar i hjulet för när det kan släppas till allmänheten.

Ingenjörerna i Stuttgart har sneglat på A8. Nu har även Mercedes ett system som använder fjädringen för att lyfta upp bilens sida just innan en krock sker. 

Infotainmentsystemet har fått sig en uppdatering som är tänkt att även hamna i de billigare modellerna i sinom tid, tråkigt. Mercedes har dumpat snabbvalsknapparna och pekplattan. Nu är det enbart pekkänsliga ytor och en 12,8 tum stor skärm kvar. Och det här med att svepa för att höja volymen är en korkad lösning. Suck, måste verkligen alla vred försvinna?

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

”Inget är på riktigt längre, det viktigaste är att det ser bra ut på bild och imponerar i Instagramflödet.”

Utöver det finns det massvis med teknik som inte har någon annan uppgift än att dra till sig uppmärksamhet. Exempelvis 3D-effekt i instrumentklustret, 4D-högtalare med två vibratorer i vardera stolen som gör att man bokstavligen känner basen i ryggen eller kamerorna i interiören som hjälper dig att göra saker du inte visste att du ville göra. Kollar du mot bakrutan åker solgardinen ner och letar du efter något i passagerarstolen när det är mörkt tänds lampan.

ATT KÖRA Styrningen är snabb och direkt men med ett motstånd som dessvärre maskerar vägkänslan lite grann. Den uppfattas som sportig snarare än lyxbilsharmonisk. Bakaxelstyrningen för 17 100 kronor är ett måste-tillval. Med det kan bakhjulen vridas upp till tio grader. Det gör en enorm skillnad och S-klass känns inte i närheten av så klumpig som över fem meter bil borde göra. 

Dieselmotorn får oförtjänt dåliga betyg. Det är en trevlig och sofistikerad maskin med gott om vrid genom hela varvregistret. Responsen är god och växellådan gör ett strålande jobb. Även vid mer inspirerande körning gör drivlinan bra ifrån sig men dagens motstånd är urstarkt, kombinationen el- och bensinmotor ger en helt annan upplevelse. En bättre sådan.  

Limousiner som dessa är inte gjorda för buskörning men skulle man få lust att imponera på Volvopojkarna blir man inte missnöjd. Chassit har en fin balans och har man snö under tassarna kan man enkelt fösa ut baken. Dock arbetar fyrhjulsdriften och fyrhjulsstyrningen inte alltid på ett helt naturligt sätt. Tyvärr går inte ESP att slå ur helt. Kanske inte så angeläget i just detta fall.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Bakhjulsstryningen kan svänga upp till tio grader, med fullt rattutslag ser det ut som bilen krockats.

ATT ÅKA Airmatic luftfjädring är standard. Vägen läses av och fjädringen vid varje hjul anpassas individuellt för att motverka vick i sidled, nigningar och andra otrevligheter. Dämpningen uppdateras hela tusen gånger per sekund. 

Det låter fantastiskt men funkar dessvärre inte lika bra i verkligheten. Rörelserna i sidled är säkert dämpade men de märks, och över värre ojämnheter uppfattas bilens gång som smått orolig. Den rör sig ofta mer än vad som borde behövas. Dessutom är det en del småsaker som inte filtreras ordentligt.

Den där magiska flygande mattan-upplevelsen som A8 bjuder på uteblir. Till och med Porschen med sina sportiga ambitioner tar hand om underlaget på ett finare sätt. Men glöm nu inte vilken klass det handlar om, S-klass må vara sämst här men är ändå väldigt komfortabel.

Framsätet är skönt och baksätet är underbart. Interiören är mycket väldämpad och kanske även tystast i gänget, men förhållandena vid bullermätningen var knepiga.

FÖRNUFT Avsaknaden av ordentlig elektrifiering ger både fördelar och nackdelar. Ekonomin hade blivit bättre om den fått bonus av staten och sluppit hög malusskatt. Men eventuella batterier tar upp mycket plats och det märks på de tre bilarnas bagageutrymmen, Mercedes är överlägset rymligast. 

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Mellan framsätet och baksätet hänger en massiv högtalare som hör till Burmester 4D-ljudsystemet.

BILENS SJÄL När vi tog oss an den nya S-klassen förväntade vi oss automobilperfektion, vad vi fick är någorlunda oklart. Denna generation S-klass känns inte förfinad och sober som de tidigare. Den uppfattas som något oharmonisk med alla funktioner som skriker nyexaminerad programmerare. 

Mercedes verkar ha flyttat fokus från direktörer till influencers. Alla skärmar, lampor och finesser går hem hos ungdomarna som vill få spridning på sociala medier. Men främst är det kineser som ska suktas, mer än en tredjedel av alla S-klass av förra generationen hamnade just i deras händer. 

S-klassens förlorade (föryngrade?) själ kanske visar på ett växande samhällsproblem? Inget är på riktigt längre, det viktigaste är att det ser bra ut på bild och imponerar i Instagramflödet. 

Elias Medelberg


PORSCHE PANAMERA 4S E-HYBRID

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
I höstas fick Panamera en diskret ansiktslyftning där Sport Design-fronten med större luftintag nu är standard. Strålkastare och baklampor är också nya liksom att en ljusramp binder ihop baklamporna nu också på sportlimousinen.

TEKNIKEN I samband med ansiktslyftet nyligen kilade Porsche in en ny Panamera mellan laddhybriderna 4 E-Hybrid (462 hk) och Turbo S E-Hybrid (700 hk). Denna tredje, laddbara variant heter 4S E-hybrid och har en systemeffekt på 560 hästkrafter. Något som både räcker och blir över i denna jämförelse. Toppfarten är 298 km/h för sportlimousinen, men den sjunker till 293 för den mer kombilika Sport Turismo som vi fick låna till testet.

Mest perfekt i sammanhanget hade den 15 centimeter förlängda versionen Exceutive varit. En ovanlig modell som inte marknadsförs i Sverige men dock tas in på förfrågan. Oftast toppversionen i så fall och vanligen bara 1–2 stycken per år.

Mellan V6-motorn och den åttaväxlade dubbelkopplingslådan sitter en elmotor stark nog att ge en toppfart på el på 140 km/h. Batterikapaciteten har vuxit från 14,1 till 17,9 kWh vilket ger en deklarerad räckvidd på 46 km för testbilen. Även med bara eldrift ser en lamellkoppling till att fördela kraften till både fram- och bakaxeln.

Det adaptiva dämparsystemet (PASM) är uppdaterat för bättre komfort och det elektroniska antikrängsystemet (PDCC Sport) ska ge lugnare karossrörelser. Det senare är testbilen dock inte extrautrustad med, men väl bakaxelstyrning.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

”Visst finns det GTS och Turbo S att välja på men oavsett version är Panamera alltid sportbilen i klassen.”

ATT KÖRA Ojojoj! BMW har gjort många körglada generationer av 7-serien genom åren, men när Porsche presenterade Panamera flyttade man gränserna för vad som är möjligt i lyxklassen. Eller hör den inte hemma här utan istället med bilar som RS 7, 8-serie Gran Coupé och AMG GT 4-dörrars? Strunt samma, vi är här och nu och håller generöst med gas!

Det känns som att köra en uppförstorad 911. Det är direkt, stadigt och låter kul. Trots att snön ligger packad på våra krokiga favoritvägar är man aldrig orolig. Snarare får man lägga band på sig för Panamera är konsekvent överstyrd och en njutning att framföra med antisladdsystemet halvt avstängt. Man glömmer storleken på bilen. En så här bra känsla i styrningen är anmärkningsvärd i denna storleksklass.

Växellådan fyller på med betydligt tydligare och rappare växlingar oavsett om du paddlar själv eller inte. Motorn (och sportavgassystemet för 35 300 kr) morrar på ett sätt som fastställer att detta är en deltagare i testet som kommer från helt andra domäner än de andra två.

Får detta konsekvenser till vardags? Vi ska se. Att komma 3,5 mil på el, som vi gjorde, är inget som i sig imponerar idag. Men det är lite, lite längre än Audi och framför allt pressar det ner V6:ans förbrukning till den grad att det tog 20 mil för dieseln i sällskapet att komma ikapp. Till detta kommer känslan av tyst gång – i lägre farter innan däckljudet kommer.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Fälgarna kostar 21 800 kronor men icke hybridgröna bromsok är gratis.

Annars når växellådan inte samma höjder till vardags. Att komma iväg från stillastående och skiften mellan D och R tar längre tid än med exempelvis Mercedes momentomvandlarlåda. När elen är slut och V6:an vaknat får man tåla dess närvaro på ett helt annat sätt än i Audi.

ATT ÅKA Den finputsade fjädringen är vi mycket imponerade av. Jo, visst har den en relativt fast grund någonstans. Men så kontrollerat som den tar hand om såväl stadens skarvar och farthinder som den skadade landsvägens knöligheter och camberförändringar är inget annat än imponerande. Karosskontrollen är orubblig och självaste Mercedes borde ta en åktur och se över sina prioriteringar.

Men låg ljudnivå förväntar man sig också och där kommer Porsche sist. Likaså gällande sittkomforten då det för maximal komfort är väl fast framtill. Baksätet är mjukare och slår övre mellanklassare som Volvo S90 med flera i bekvämlighet men får här pisk mot världsmästarna i ämnet.

FÖRNUFT Nja, det är inte lätt att prata förnuft om en bil som startar på nästan 1,4 miljoner. Men den blir trots allt lite mindre dyr att äga än S 400 d 4M och känns med sin laddhybriddrivlina också något mer framtidssäkrad än denna vad gäller stadskärnor.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
På ”kombin” får man en takvinge som har tre olika utfällda lägen.

BILENS SJÄL Vi har kommit till ett av bilens starkaste kort, för Panamera har massor av själ och karaktär. Det må vara en laddhybrid, men det spelar ingen roll, detta är tuffingen i klassen. Ja, det finns även Turbo S och GTS att välja på men oavsett version är Panamera alltid sportbilen i gänget. Man vet vad man får.

Till det är den relativt enkel och nonsensfri. Märkliga 3D-instrument (Mercedes) eller dörrhandtag som fälls in (Mercedes igen – och 911!). Panamera står över sådant. Det ska inte vara för svårt att använda och framför allt ska det gå undan om föraren vill. Bromsarna ska stå pall, chassit likaså. Visst kan det kosta – det gör det – i fråga om komfort i vissa avseenden, men då är kunden beredd att ta det. Återigen: Man vet vad man får.

Riktigt gedigna material och fin sammansättningskvalitet bidrar också till den helgjutna känslan. Det är rätt lätt att gilla Panamera.

Mikael Johnsson

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Sitta: A8 har ett fantastiskt baksäte med överdrivet goda inställningsmöjligheter. Men trots att dynan går att tippa får man inte riktigt perfekt lårstöd och därmed en något sämre sittposition än i S-klass. Det går att ställa sitsen i längsled vilket även påverkar ryggstödets lutning. Vinkeln på övre delen av ryggen plus nackstödet är anpassningsbar, svanken har fyrvägsinställning. 

Betyg: 4

Ligga: Hamnar man i det högra baksätet kan man välja sovläget. När man fäller ihop den främre passagerarstolen och det elektriskt inställbara fotstödet visar sig, blir det ännu bekvämare. Kampen om den bästa sovplatsen blev oavgjord. Personliga preferenser avgör. Mercedes är något mer omhuldande.

Betyg: 4,5

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
I både S-klass och A8 finns det en pekplatta mellan baksätena för att man ska kunna styra allt från musiken och massagen till mysbelysningens färg och ljusstyrka. Audis kyl kostar 13 800:– och har två temperaturlägen, plus sex och minus sex grader.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Audin saknade uppvärmda och kylda mugghållare men kompenserade med ett shuckouttag. Det går dock att få även till S-klass, 1 600 kronor kostar det. Audi erbjuder nerfällbart ben- och fotstöd. Testbilen offrade svankstödet i främre passagerarsätet för att premiera fotmassage till personen bakom. Blir man tvungen att sitta istället för att ligga ger fotpallen skönare vinkel för fötterna.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Sitta: Att sitta bak i S-klass är en välsignelse. Sittpositionen är fenomenal med bra lårstöd och mycket trevlig lutning på ryggstödet, som givetvis är vinklingsbart. Sitsen går att ställa i längsled, det finns fyrvägsinställning av svankstödet och nackstöden kan man luta och skjuta i höjdled. Allt sköts via knapparna på dörren eller via skärmarna.

Betyg: 5

Ligga: När man skjutit fram passagerarstolen får man oceaner av plats. Fot- och benstöden (på bild till höger) kan vara något besvärliga för vissa men trots det är det ett underbart baksäte att både sitta i och ligga i. Vi saknar dock handtag på dörren, ibland är det skönt att kunna hålla i sig.

Betyg: 4,5

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
S-klass går likt A8 att få med fällbara bord för baksätesåkarna. Flott. Däremot är uppvärmda och kylda mugghållare begränsat till Mercedesköparen. Dessvärre är dessa placerade i mittkonsolen framför bordet. Man måste alltså sträcka sig över wagyubiffen för att nå sin kylda champagne, trist.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
De uppvärmda nackkuddarna är en skänk från ovan. De kostar 22 400 kronor men då blir man också påtvingad Executive Rear-paketet för ytterligare 85 000 kronor. Men i det priset ingår uppvärmda armstöd, massage, ventilation i sätet och ben- och fotstöden nedan. Mysigt värre. Med det elektriskt utfällbara  benstödet och fotstödet kan man få till en fenomenal sittposition. Det tar dock tid att måtta in allt, tur att man har stolsminne även bak.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
I Mercedes är priset för kylboxen 15 100 kronor men då krävs även baksätespaket för 20 500 kronor. Temperaturen kan ställas i två lägen, ungefär plus en eller runt plus sju grader.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Sitta: I Panameras baksäte är det bekvämt, men stolen saknar inställningsmöjligheter och har därmed inget med toppen att göra. Åttavägs inställbara stolar kostar 21 500 kronor. Mittplatsen är standard på Sport Turismo och tillval (8 700 kr) på sportlimousinen. Där sitter man obekvämt högt med benen på var sin sida om mittkonsolen. Porsche är ärliga nog att kalla baksätet ”2+1”.

Betyg: 2,5

Ligga: Den har inte ett dedikerat sovläge så vi testade det närmaste som gick att komma. Med stolen framför bortskjuten blev sittpositionen bättre. Utöver mer benutrymme visar sig en liten lutning i golvet som funkar som fotstöd. Dock sitter man bäst i framsätet, till skillnad från i de två andra.

Betyg: 2,5

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Panamera har ovanligt många inställningar i baksätet. Men i detta test ser det knapert ut.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

OTILLRÄCKLIGA LADDHYBRIDER

Det är ingen som köper bilar som dessa som tycker att det är extremt viktigt att kunna köra många mil på el. Men vi testar ändå hur långt de klarar sig på elektricitet. Om inte som konsumentjournalister så för att skämma ut tillverkarna lite.

Att etablerade företag klämmer ur sig laddhybrider som inte ens klarar fyra mil på el år 2021 är förvånansvärt, framför allt när bilarna kostar över miljonen. Vi hade börjat hoppas att det var slut på det efter att ha slagit räckviddsrekord med tre bilar inom några månaders tid. Först Toyota RAV4, sedan BMW X5 och senast Mercedes GLE.

På tal om Mercedes kommer snart S 580 e. Den har ett batteri som är mer eller mindre dubbelt så stort som det man finner i A8, 28 kWh mot 14,1. WLTP-räckivdden för S-klassen är 100 kilometer. Vi kan nog räkna med en elräckvidd som, likt batteriet, är dubbelt så bra som i Audin. 

Med Porschen tog vi oss 0,7 kilometer kortare än vad vi gjorde senast vi testade en laddhybrid-Panamera. Det testet gjordes i 20 plusgrader och inte med en Sport Turismo, dagens bil har dock ett batteri som är 3,8 kWh större än tidigare. 

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
HUR GÖR VI RÄCKVIDDSTEST?

Ska man på ett rättvist sätt mäta förbrukning och elektrisk räckvidd för laddhybrider vill det till att vara så noggrann som möjligt. Så här gör vi:

Alla bilar i testet tillbringar natten före förbrukningsrundan i vårt cirka tjugogradiga garage. Laddsladdarna är självklart i så att bilarna garanterat startar rutten med både full bränsletank och fullt batteri. Eventuella förvärmningsfinesser av kupén används inte i någon bil.

På kommando rycks laddsladdarna ur och testbilarna ger sig ut i karavan på en identisk förbrukningsrunda. Klimatanläggningarna är redan från start inställda på samma temperatur (21 grader) och även andra strömförbrukare som stols- och rattvärme används – i den mån de används – enligt principen ”lika för alla”.

Vi tvingar bilarna att gå på ren eldrift så länge de förmår. Efter hand slår de själva över i hybridläge. Rutten inleds med långsam stadstrafik i drygt två mil där farten sällan når över 50 km/h. Efter det följer cirka två mil med 90-begränsning, följt av 26 mil med ömsom 70- och 110-vägar.

Vi använder oss numera av Solna stad istället för Stockholm city för stadstrafik, för att sedan leta oss upp mot Roslagen, jämfört med tidigare Sörmland.

Ungefär var tredje mil byter förarna bil med varandra för att eliminera eventuella skillnader i körsätt. Totalt rullar vi cirka 30 mil. 

För att få så jämförbara resultat som möjligt även mellan olika testtillfällen följs hastighetsbegränsningarna slaviskt. Men om man vill göra sådana jämförelser ska man komma ihåg att i synnerhet yttertemperaturen är en betydelsefull faktor när det kommer till batteribilars räckvidd. Vi kan inte påverka temperaturen – men vi kan visa vad termometern pekade på längs rutten.

Däckens rullmotstånd påverkar också och vilka däck testbilarna har syns på Testfaktasidorna.

Efter målgång räknar vi ut testförbrukning och körda elsträckor. Vi kompenserar för eventuella ologiska avvikelser i bilarnas instrument, orsakade av exempelvis vinterdäck med annan rullomkrets. 

Men att svara på hur mycket bensin respektive diesel och hur många kilowattimmar en laddhybrid drar är som att svara på hur långt ett snöre är. Mer så än för alla andra biltyper. Det beror nämligen mest på hur ofta föraren laddar sin bil. 

I vår begagnatdatabas har vi ett utmärkt underlag för hur mycket den genomsnittliga laddhybridägaren kör på el. Det är oftare än vår enda laddning på 30-milarundan här och därför sänker vi numera schablonmässigt bränsle- och elförbrukningen efter målgång med 40 procent, att använda i ekonomikalkylen. Detta görs i samtliga laddhybridtester.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

HUR MYCKET KOSTAR LYXEN?

Alla tre bilarna har grundpris med olika god marginal ner till miljonen. Ingen av testbilarna var heller nära standardutrustade och när man börjar klicka i tillval i konfiguratorn stiger priset snabbt som ögat. Mercedes är dock bussiga och bjuder på massage och sätesventilation fram redan i grundpriset.

Nästan alla tillval kräver paket eller annan extrautrustning, vilket leder till att priset på bilarna skenar. Audins bord i baksätet måste slå något slags rekord då det krävs tillval för totalt 154 000 kronor för att få dem.

I Mercedes behövs totalt 180 000 kronor för ett få ett par bättre högtalare. Aj. Men då har man möjligheten att få sin sittplats att vibrera i takt med basen. Säga vad man vill om det … Mercedes går även att beställa med flagghållare för 12 900 kronor per sida.

De flesta paket är logiska. Många tillval funkar inte ensamma, massage i baksätet utan skärmen att styra inställningarna med är aningen värdelöst.

  AUDI MERCEDES PORSCHE

Sätesventilation fram/fram & bak

37 200:–1/106 200:–2

Standard/85 000:–

30 500:–8/70 700:–9

Massage fram/fram & bak

47 200:–3/106 200:–2

Standard/22 400:–

30 400:–10/106 200:–11

Vinkyl

13 800:–

35 600:–6

Elektrisktmanövrerat baksäte

57 800:–4

20 500:–

21 500:–

Utfällbara bord i baksäte

154 000:–5

23 700:–

Högtalaruppgradering nivå 1/2

15 100:–/81 500:–

–/179 600:–7

14 800:–/70 400:–

1) Kräver: Sätesventilation fram 10 100:–, Individuella kontursäten fram 19 600:– och Läderutrustning Valcona 7 500:–

2) Kräver: Sätesventilation och massage, fram och bak 42 200:–, Individuella kontursäten fram 19 600:–, Baksätespaket 30 700:–, Läderutrustning Valcona 7 500:– och Rear Seat Remote 6 200:–

3) Kräver: Sätesventilation och massage 20 100:–, Indivuduella kontursäten fram 19 600:– och Läderutrustning Valcona 7 500:–

4)  Kräver: Baksätespaket 30 700:–, Individuella kontursäten fram 19 600:– och Läderutrustning Valcona 7 500:–

5) Kräver: Två fällbara bord bak 26 800:–, Baksätespaket med genomgående läderklädd mittkonsol 85 500:–, Läderpaket 12 400:–, Individuella kontursäten fram 19 600:–, Läderutrustning Valcona 7 500:– och 230 V-uttag 2 200:–

6) Kräver: Kylfack bak 15 100:– och Baksätespaket 20 500:–

7)  Kräver: Executive Rear Paket 85 000:–, Nappa klädsel svart 25 000:– och Burmester High-End 4D Surround Sound System 69 600:–

8) Kräver: Sätesventilation, fram 11 100:– och Komfortstolar (14-vägs)  fram inklusive minnespaket 19 400:–

9) Kräver: Sätesventilation, fram & bak 22 100:–, Individuella komfortstolar (8-vägs) bak med minnespaket 24 100:–, Komfortstolar
(14-vägs) fram inklusive minnespaket 19 400:– och Eluppvärmda stolar fram & bak 5  100:–

10) Kräver: Massagefunktion 11 000:–, Komfortsportstolar (14-vägs) fram inkl. minnespaket 19 400:–

11) Kräver: Massagefunktion, fram & bak, inkl. sätesventialtion, fram och bak 44 000:–, Individuella komfortsportstolar (8-vägs) bak med minnespaket 24 100:–, Komfortsportstolar (14-vägs) fram inkl. minnespaket 19 400:–, Eluppvärmda stolar fram & bak 5 100:– och Klimatanläggning 4-zons 13 600:–

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
AUDI

Laddkontakten sitter på vänster bakskärm. Bilen klarar som mest att ta emot laddning med tvåfas på 7,4 kW. En full laddning tar ungefär två och en halv timme.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
MERCEDES

Diesel- och AdBluepåfyllning är allt man hittar under det ensamma locket hos S 400 d. ”Laddeffekten” påverkas av pumpens tryck och inte av någon ombordladdare.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
PORSCHE

Laddkontakten sitter på vänster bakskärm. Som standard klarar bilens ombordladdare 3,6 kW, men för 7 500 kronor utökas effekten till 7,2 kW.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Kylen tar upp 34 liter och laddhybridtekniken står för en förlust på 115 liter. Testbilens totala bagageutrymme är 356 liter.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Testad S-klass har en volym på 540 liter. Kylen går att ta ur bilen och då får man något som kan liknas vid en liten skidlucka.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
18 liter är uselt i något som kan kallas för kombi. Men öppningen är större än på de två sedanerna och sätet går att fälla 40/20/40.
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Patrik Lundin
MÅTTE DET BLI EN SUCCÉ FÖR MERCEDES EQS

Dessa tyskar är fenomenala lyxkryssare. Milslukare av högsta snitt och i dem vill man inte riktigt att resan ska ta slut. Men jag skulle vilja sätta Porschen åt sidan ett slag och rikta strålkastarna mot Mercan och Audin. Har den superlyxiga sedanen blivit akterseglad av storsuvarna? Vem köper en lyxsedan – ambassader, statsmakter, företagsledare?

Utan att kunna underbygga det vetenskapligt känns det som att allt fler av de presumtiva köparna väljer bilar som de kan ”kliva upp” i och att lyxlimporna blir allt ovanligare. Jag hoppas i min enfald att de kommer att hänga kvar länge till. Måtte det bli succé för Mercedes EQS så att andra tillverkare vill vara med och bråka om marknadsandelarna.

För stora lyxlirare har en plats i bilflottan. Inte nödvändigtvis för att de är de mest mångsidiga och praktiska vagnarna, utan för att deras närvaro förgyller – och vi behöver fler bilar med närvaro.


TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
AUDI

Denna treliters bensinturbomotor (med internkod EA839) utvecklades av Audi men är koncerngemensam inom VW-gruppen och nära släkt med varianten som sitter i Porschen.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
MERCEDES

2017 intoducerade Mercedes en ny familj med dieselmotorer. Där ingick dagens maskin som debuterade i ansiktslyfta S-klass av förra generationen. Det var första gången sedan 2006 som en raksexa tagit plats i en Mercedes och det var den första raka dieselsexan sedan 1999.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
PORSCHE

4S E-Hybrid är en ny mellanmodell bland laddhybriderna. Den utnyttjar samma 2,9-liters biturbo-V6 som lillebror – men förbränningsmotorn ger 110 hk och 100 Nm mer. Elmotorn är däremot lika stark i alla de tre Panamera-laddhybriderna: 136 hk/400 Nm.

 
TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
Alrik Söderlind

Mercedes har tyvärr gjort en Tesla!

Inredningen i nya S-klass slår emot en med alla knappar, skärmar, finesser och lysande lister. Skulle ögonen fälla avgörandet vore Mercedes en glasklar vinnare.

Men så finns det andra kvaliteter, som exempelvis användarvänlighet, komfort och byggkvalitet.
Och vad jag blev besviken!

När vi spelade in ett avsnitt av Förnuft & Känsla med dessa testbilar (det kommer snart) kom Peder Karlsson med en intressant teori, där vi satt i baksätet på S-klass för att sammanfatta våra intryck: ”Mercedes har gjort en Tesla. Man surnade eftersom Tesla kommer undan med att göra billiga bilar, som säljer bra. Folk uppskattar inte längre hög kvalitet som kostar en väldig massa att bygga.”

Jag tror att Peder delvis har rätt. Man har satsat på bling i stället för genuin kvalitet. Fjädringskomforten är dålig för att vara i en S-klass, dörrhandtagen ett skämt och byggkvaliteten känns så där. Audi är absolut den mycket bättre byggda bilen som bjuder på äkta lyxbilsegenskaper, och är mycket lättare att navigera i.

Är nya S-klass ett ”fuskbygge” eftersom det snart kommer en elektrifierad EQS – vi får hoppas det. För om inte Mercedes bygger bilar som verkligen känns genuint påkostade har man spelat bort sitt bästa kort. När det gäller det elektrifierade teknikracet tror jag att man har en bra bit kvar innan man kan vara ikapp Tesla. Och utan superkomfort och hög byggkvalitet, och dessutom underläge när det gäller laddning, batterier och så vidare, nej då är Mercedes ute på en farlig väg. Eller är det den vägen som är framtiden?

Fint varumärke och mycket bling!


TRE VÄLDIGT OLIKA BILAR

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

Audin är smakfull och byggd från grunden för att locka affärsmän, toppolitiker och säkerhetstjänsten. Nedtonad men lyxig. 

Mercedes verkar sikta på en helt annan målgrupp. Nu gäller det folk som vill synas och som vill känna sig utvalda. Den är pompös och inte blygsam.

Porsche vill locka mer vardagliga människor. Papporna och mammorna som kräver något mer än bara en praktisk bil som tar folk från A till B. Körupplevelsen ligger i fokus. Panamera ska man köra, inte sitta i baksätet i.

Alla tre har på sitt sätt träffat helt rätt. Audin är precis som man förväntar sig en bil som statsministern skjutsas runt i. Bekväm som väldigt få andra, utan onödigt krimskrams som drar till sig uppmärksamhet. Mercedes S-klass är tvärtom. Design har delvis fått gå före funktion, pekskärmar och LED-lampor lyser upp kupén likt Times Square och bilen har ungefär lika många gimmickfunktioner som kunderna har kronor på banken.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera

I Porsche uppfattas kvalitetskänslan som bra men annars sticker den inte ut i denna trio, förrän man börjar köra den och V6:an går igång. Även med sportavgassystemet i det tysta läget låter den som en prestandamaskin. 

Det mesta av det här kan man urskilja i betygen. S-klass vinner designronden, Porsche tar en solklar seger i aktiv körning och Audi tar full pott i förarkomfortbetygen och är nära att göra det även i vardagskörningen. 

Att S-klass skulle komma på delad sistaplats med en Porsche var inget vi kunde tro på förhand, men vi började ana ugglor i mossen när det blev klart att den skulle få möta två laddhybrider. Givetvis tappar den poäng i miljöronden mot en laddhybrid samtidigt som elkörning och låg skatt hjälper Audis och Porsches ekonomikalkyler.

Bortser vi från de två ronderna hade Mercedes tagit hem segern. Och milkostnaden är nog inte superviktig för någon som köper en bil för över miljonen med utrustning till priset av en V90. Bagageutrymmet är kanske inte heller prio ett för dessa människor, räknar vi bort även det vinner Audi och S-klass blir tvåa. Det går att vrida och vända på betygen tills man storknar. Problemet är att betygen inte spelar särskilt stor roll med dessa bilar. Allt handlar om känsla.

Vad väljer du när det är dags? Den subtila komfortmissilen, den storartade lyxbilen eller den fyrsitsiga sportbilen med en extra smula livskvalitet?


VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
JOHN ERIKSSON, testredaktör

Mercan är helt ute ur bilden för mig. Jag tycker att de har satsat på stil framför substans. Nya S-klass saknar banbrytande finesser. Infotainmentsystemet, reglagen och dörrhandtagen ser imponerande ut, men fungerar högst medelmåttigt. Jag saknar även en harmoni i bilen, det är som att ingenjörsteamen haft olika målbilder. Dessutom har den sportiga Porschen bättre fjädringskomfort!

Om det här är vad vi kan förvänta oss av framtida Mercedesmodeller – Gud hjälpe oss, eller snarare Mercedes. Inte imponerande! Men det är istället Audin. Den är så distanserat avspänd, fluffig och blodtryckssänkande som en lyxlimpa ska vara. All teknik fungerar väl och hjälper upplevelsen snarare än att försöka vara i fokus.

Porschen imponerar också. Den är överraskande bekväm, men har samtidigt mer kontroll, närvaro och bjuder in till körning. I båda fallen finns en genomgående harmonisk helhet som Mercan saknar. Jag vill helst ha en A8 och en Panamera, så att jag har en vagn för alla tillfällen.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
MIKAEL JOHNSSON, testchef

Egentligen räcker komforten i Panamera till väldigt långt och sedan är den bra mycket roligare att köra än de andra två. Att den får plats i mitt garage är heller inte dumt …

Men då detta test trots allt handlar om mesta möjliga lyx och komfort står mitt val mellan de andra två. Mercedes S-klass är i mitt tycke elegantare och mer spännande. Men jag sitter ännu bättre i vagnen från Ingolstadt och övertaget i fjädringskomfort har ni redan läst om i testet. Bara i Audi A8 är jag övertygad om att komma fram till resmålet precis lika utvilad som när jag klev in i bilen. Det sätter jag som den viktigaste egenskapen i den här klassen. Säljaren med de fyra ringarna på kavajslaget får min miljon.

TEST: Mercedes S-klass mot Audi A8 och Porsche Panamera
ELIAS MEDELBERG, reporter

Jag har insett att jag inte gillar komfortkryssare som S-klass och A8 speciellt mycket. Det är två härliga bilar men jag vill faktiskt känna att jag kör bil när jag sitter bakom ratten.

Porschen blir det givna valet för mig. 4S E-hybrid är lagom snabb, den sticker iväg kvickt som attan men inte så fort att man inte hinner njuta av färden. Vilket man verkligen gör då hela bilen uppmanar till dans. Så ska en riktig bil vara! Den känns helt komplett. Hög komfort, fina köregenskaper och de flesta vardagliga ärenden kan man lösa på enbart eldrift. Bra, för då kan man pressa bensinmotorn med gott samvete när andan faller på. Panameran kommer jag sakna.

De två andra? Tja, de hade varit extremt trevliga att ha de tre gånger per år som familjen åker till stugan i Sundsvall. Audin med laddhybriddrivlina har dock för uselt bagageutrymme för en sådan resa och att klämma in åror sommartid och skidor vintertid är nog inte så lätt i S 400 d heller. En Panamera 4S E-hybrid Sport Turismo med takbox tack. För även den har ont om plats längst bak.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen