Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga anmälningar om fusk på Karlstads universitet

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Antalet anmälningar om fusk sköt i höjden under pandemiåret 2020.
Antalet anmälningar om fusk sköt i höjden under pandemiåret 2020. Foto: Helena Karlsson

174 anmälningar om misstänkt fusk vid Karlstads universitet gjordes under förra året. Att jämföra med drygt 60 året innan.

– Det beror på ovanan vid digital examination, säger rektor Johan Sterte.

Redan i somras skrev NWT om det rekordstora antalet anmälningar av misstänkt fusk, eller vilseledande vid examination som är den korrekta termen, till disciplinnämnden.

Kraftig ökning av anmälningar om studentfusk på Karlstads Universitet

102 fuskanmälningar under vårterminen 2020 att jämföra med 17 vårterminen innan.

Summerar man hela året landar antalet anmälningar på 174 stycken 2020.

– Det är exceptionellt många. Så i antalet anmälningar kan vi absolut se en pandemieffekt. Under våren stängde vi här och hade enbart digitala distanstentor. Det fanns ingen vana hos vare sig studenter eller personal att göra så och det ledde till fler anmälningar än befogat, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

Kontentan av anmälningarna är att 43 studenter stängdes av från sina utbildningar och sex studenter fick varningar. Sammanlagt 49 ärenden i disciplinnämnden.

– Det är den historiskt högsta siffran vi haft, men inte så mycket mer. 2017 var det 47 ärenden och 2019 totalt 34 som mer liknar ett normalår. Med nästan 20 000 studenter är det inte så mycket, fortsätter han.

”Det är exceptionellt många”, säger rektor Johan Sterte.
”Det är exceptionellt många”, säger rektor Johan Sterte. Foto: Helena Karlsson

De såg en effekt av den digitala ovanan vid examination när de gick från salstenta till digitalt och sedan tillbaka till salstenta igen i höstas, särskilt i vissa ämnen med mycket beräkningar.

– I vissa ämnen kan vi inte på ett rättvist och rättssäkert sätt ha digitala examinationer så då har vi coronasäkrade salstentor nu istället. Det blev en ögonöppnare för hela svenska universitetsvärlden att vi behöver utveckla metoder för digitala tentor och hemarbeten, säger Johan Sterte.

Just nu arbetar 92 procent av de 1300 anställda vid Karlstads universitet hemifrån och distansstudierna fortsätter som i höstas.

– Vi tog höjd för ytterligare en stor smittspridning i höstas och har en av de högsta andelen distansarbetande bland alla landets lärosäten. Jag är positivt överraskad över hur väl det har fungerat. Men det finns kanske långsiktiga problem av det som vi kommer få hantera, säger han.

Artikeltaggar

CoronavirusetJohan SterteKarlstadKarlstads universitetSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.